Τα σιτηρά των εύκρατων κλιμάτων διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, στα χειμερινά και στα ανοιξιάτικα. Τα πρώτα σπέρνονται το φθινόπωρο και τα δεύτερα την άνοιξη. Το φθινόπωρο σπέρνονται οι ποικιλίες που χαρακτηρίζονται ως χειμωνιάτικες και σ’ αυτές ανήκουν το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη (ή βρίζα), ενώ την άνοιξη σπέρνονται οι ανοιξιάτικες ποικιλίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλές ανάγκες σε εαρινοποίηση και περιορισμένες αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες και σ’ αυτές ανήκουν ο αραβόσιτος, το βαμβάκι, το ρύζι, το κεχρί, σόργο και ο ηλίανθος.
Ο αραβόσιτος (Zea mays) ανήκει στην οικογένεια Poaceae. Είναι φυτό βραχείας φωτοπεριόδου, απαιτητικό σε θερμότητα & ηλιοφάνεια, με μέση καλοκαιρινή επιθυμητή θερμοκρασία 22ο C και νυκτερινή μεγαλύτερη από 14ο C. Οι ανάγκες του σε βροχόπτωση είναι 450 – 600 mm ανά βλαστική περίοδο, ενώ η βλάστηση των σπόρων γίνεται σε θερμοκρασία πάνω από 10ο C. Η θερμοκρασία κατά τη βλαστική περίοδο είναι επιθυμητή από 21 – 32ο C. Γενικά τα εδάφη που προτιμά για την καλύτερη ανάπτυξη του είναι γόνιμα, πηλώδη, με οργανική ουσία, καλή αποστράγγιση και μονάδες pH μεταξύ 5,5 – 8.
Η κατάλληλη εποχή σποράς για τον αραβόσιτο είναι όσο το δυνατό πρωιμότερα, καθώς έτσι εξασφαλίζονται άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης & υγρασίας & αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Ο ηλίανθος (Helianthus annuus) ανήκει στην οικογένεια Compositae. Τα εδάφη που προτιμά είναι ελαφρά, οργανικά με μεγάλες απαιτήσεις σε φώσφορο και άζωτο. Η βλάστηση των σπόρων αρχίζει στους 4 – 6ο C, ενώ το φύτρωμα επιτυγχάνεται καλύτερα στους 8 – 10ο C. Το ριζικό του σύστημα είναι πλούσιο κάτι που καθιστά το φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία. Χαρακτηριστικό του ηλίανθου είναι ότι η ανθοκεφαλή παραμένει όρθια και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα ακολουθεί την κίνηση του ήλιου κάμπτοντας την κορυφή του βλαστού. Η σπορά του ηλίανθου στη χώρα μας όπως και του αραβόσιτου γίνεται την άνοιξη και συγκεκριμένα το μήνα Μάρτιο.
Η εταιρεία Biosolids S.A. σε συνεργασία με την εταιρεία Hello Nature (Italpollina S.p.A) παρέχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς ανοιξιάτικων σιτηρών να αυξήσουν ικανοποιητικά την παραγωγή τους, αυξάνοντας πρωτίστως τη βλαστική ικανότητα των φυτών και τη ριζοβολία τους επιτυγχάνοντας μ αυτό τον τρόπο και την καλύτερη εγκατάσταση της καλλιέργειας του, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα TANDEM & GLYSS.
- TANDEM | Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί & φυτικά πεπτίδια σε μικροκοκκώδη μορφή
Το προϊόν TANDEM αποτελεί ένα καινοτόμο βιοδιεγερτικό προϊόν σε μικροκοκκώδη μορφή που περιέχει ένα αποκλειστικό στέλεχος ωφέλιμου μικοοργανισμού (Trichoderma atroviridae) εμπλουτισμένο με LRPP (Lateral Root Promoting Peptide), ένα πεπτίδιο φυτικής προέλευσης, κατάλληλα σχεδιασμένο για να προάγει την ανάπτυξη των ριζών. Το TANDEM πρέπει να χορηγείτε μαζί με τη σπορά των ανοιξιάτικων σιτηρών, καθώς χάρη στη σύνθεσή του αποτελεί κινητήρια δύναμη για την έναρξη της βλάστησης και της ριζογένεσης.
Κάποια ακόμη πλεονεκτήματα του TANDEM που αξίζει να σημειωθούν είναι ότι:
- βελτιώνει την ανάπτυξη των ριζών
- αυξάνει τη βλάστηση των σπόρων & την ανάπτυξη των φυτών
- δρα στο επίπεδο της ριζόσφαιρας βελτιώνοντας τη βιολογική γονιμότητα
- ευνοεί τη διαλυτοποίηση του φωσφόρου
- διεγείρει τη ριζογένεση
- βελτιώνει την αντοχή των φυτών έναντι αβιοτικών καταπονήσεων (π.χ. ξηρασία, κρύο)
- GLYSS | Καινοτόμος βιοδιεγέρτης με ωφέλιμα βακτήρια και φυτικά πεπτίδια
Το προϊόν GLYSS αποτελεί έναν καινοτόμο βιοδιεγέρτη 100% φυτικής προέλευσης κατάλληλο για υδρολίπανση και εφαρμογές στο έδαφος, είτε στο θερμοκήπιο πριν και μετά τη βλάστηση των φυτών. Η σύνθεσή του με ωφέλιμα βακτήρια, καθώς και φυτικά πεπτίδια ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, βοηθώντας ταυτοχρόνως στην αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν κατά τη βλάστηση, φύτευση και μεταφύτευση.
Η εφαρμογή του συνίσταται μαζί με το πρώτο πότισμα όταν η καλλιέργεια αρδεύεται, ώστε να επιτύχουμε εκκίνηση στο φυτό και ενέργεια, αλλά ακόμη και αν η καλλιέργεια δεν αρδεύεται συνιστούμε την εφαρμογή κατά την 1η ζιζανιοκτονία παράλληλα με την εφαρμογή ζιζανιοκτόνου.
Κάποια ακόμη πλεονεκτήματα του GLYSS που αξίζει να σημειωθούν είναι:
- Βελτιστοποίηση της θρέψης και της φωτοσύνθεσης.
- Μεγαλύτερη ανοχή του φυτού στις αβιοτικές καταπονήσεις.
- Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.
- Θωράκιση του ριζικού συστήματος
- Ευνοεί τη διαλυτοποίηση φωσφόρου, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο για το πρώτο ξεκίνημα του φυτού