CULTISANO – Η ΧΙΤΟΖΑΝΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Biosolids σαλόνι 2

Πρόλογος
Η εταιρεία Biosolids S.A επενδύει στη χρήση εξειδικευμένων βιοδιεγερτών και ωφέλιμων μικροοργανισμών θρέψης και άμυνας των φυτών, ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση της ευρωστίας των καλλιεργειών έναντι των αντίξοων συνθηκών, που καλούνται καθημερινά να “αντιμετωπίσουν” τα φυτά. Η Biosolids S.A προσθέτει στην γκάμα της μια σειρά προϊόντων από την εταιρεία Cultifort που στοχεύουν στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών με αποτελεσματικό και οικολογικό τρόπο.

Περίληψη
Στη σύγχρονη γεωργία έχουν αναπτυχθεί φιλικά προς το περιβάλλον μέσα για τη διαχείριση ασθενειών των καλλιεργειών ως εναλλακτική των χημικών φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυσικών ενώσεων όπως η χιτοζάνη. Η χιτοζάνη είναι ένα αποακετυλιωμένο παράγωγο της χιτίνης που υπάρχει φυσικά στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων, των εντόμων και στα κελύφη των οστρακοειδών από τα οποία μπορεί εύκολα να εξαχθεί. Αποτελεί ένα ενεργό μόριο που βρίσκει πολλές δυνατότητες εφαρμογής στη γεωργία, όπως τον ελέγχο των ασθενειών των φυτών. Συμπερασματικά, αυτή η ιδιότητα έχει οδηγήσει στην πρόοδο των προϊόντων χιτοζάνης που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και μετά τη συγκομιδή.

Η χρήση της χιτοζάνης στην αγροτική παραγωγή
Η χιτοζάνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις αποδόσεις σε καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η πιπεριά, η ντομάτα και η σόγια έως και 20%. Επίσης, δρα ως προστατευτικό φράγμα στις επιφάνειες των φύλλων των φυτών, σχηματίζοντας ένα φιλμ που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων και μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες.
Η αποτελεσματικότητα της χιτοζάνης έναντι διαφόρων παρασίτων και παθογόνων έχει καλύψει μεγάλο αριθμό ερευνητικών άρθρων σε διάφορες καλλιέργειες όπως φρούτα και λαχανικά. Ως εκ τούτου, από τη μεγάλη συλλογή της έρευνας για τη χιτοζάνη, έχουν συγκεντρωθεί πρόσφατες μελέτες (Πίνακας 1).

Πίνακας 1: Μηχανισμοί που προκαλούνται από χιτοζάνη σε καλλιέργειες

Καλλιέργεια Συγκέντρωση Παθογόνο / Παράσιτο Μηχανισμός άμυνας Τρόπος Εφαρμογής
 

Καρότα

2 ή 4% ( w / v ) Sclerotinia sclerotiorum Αντιμυκητιακή δράση In vitro
 

Αγγούρι

0,2 g L −1 Botrytis cinerea Αντιμυκητιακό Διαφυλλική εφαρμογή
 

Πορτοκάλι

2% ( w / v ) Penicillium italicum και Penicillium digitatum Μυκητοκτόνο αποτέλεσμα Επικάλυψη μετά τη συγκομιδή
 

Ροδάκινο

0,5 g L −1 Monilinia fructicola Αντιοξειδωτικό και αντιμυκητιακό Εμβάπτιση σε διάλυμα
Ντομάτα 1 mg/mL Alternaria solani Αντιβακτηριδιακή άμυνα  

Διαφυλλική εφαρμογή

 

Πηγή: The Multifunctional Role of Chitosan in Horticultural Crops; A Review

Η χρήση της χιτοζάνης στην αμπελουργία
Από πειραματικά δεδομένα, έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της χιτοζάνης δρα αποτελεσματικά στην αμπελουργία. Η ασθένεια της γκρίζας μούχλας ή Βοτρύτης που προκαλείται από τον Botrytis cinerea είναι πολύ συχνή και επηρεάζει τα διαφορετικά μέρη του φυτού σε διάφορα αναπτυξιακά στάδια. Συγκεκριμένα, η χρήση της χιτοζάνης αξιολογήθηκε σε καλλιέργεια αμπέλου με στόχο την ενεργοποίηση της επαγόμενης άμυνας της καλλιέργειας έναντι της ανάπτυξης του βοτρύτη (Botrytis cinerea). Η ενεργοποίηση αμυντικών μηχανισμών λόγω της χρήσης της χιτοζάνης που παρατηρήθηκαν σε μοριακό επίπεδο, τελικά ανέστειλαν την ανάπτυξη μυκηλίου Βοτρύτη. (Viewpoint of Chitosan Application in Grapevine for Abiotic Stress/Disease Management towards More Resilient Viticulture Practices, https://www.mdpi.com/2077-0472/12/9/1369)

Η χρήση της χιτοζάνης στα ακτινίδια
H ώριμη σήψη που προκαλείται από το παθογόνο Botryosphaeria dothidea είναι μια κρίσιμη ασθένεια στα ακτινίδια. Προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά η ώριμη σήψη, αναπτύχθηκε με επιτυχία ένα σύνθετο φιλμ χιτοζάνης (CCF) 28,6% που περιέχει χιτοζάνη, δεξτρίνη, φερουλικό οξύ, ασβέστιο και βοηθητικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχε ισχυρή ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη του μυκηλίου του B. Dothidea. Ο ψεκασμός με το φιλμ χιτοζάνης (CCF) πριν από τη μόλυνση από το παθογόνο μείωσε αποτελεσματικά τη συχνότητα εμφάνισης της ώριμης σήψης, αύξησε αξιοσημείωτα την περιεκτικότητα σε ενώσεις ανθεκτικότητας και ενεργοποίησε τη δραστηριότητα των αμυντικών ενζύμων. Επιπλέον, ενίσχυσε σημαντικά την απόδοση και την ποιότητα των καρπών και παράτεινε τη διάρκεια ζωής του ακτινιδίου. (A Chitosan Composite Film Sprayed before Pathogen Infection Effectively Controls Postharvest Soft Rot in Kiwifruit, https://www.mdpi.com/2073-4395/10/2/265)

Cultisano Biosolids

Το προϊόν Cultisano από την Biosolids αποτελεί µια υγρή φόρµουλα χιτοζάνης που όπως αναφέρθηκε είναι ένα φυσικό πολυμερές από οστρακοειδή. Επίσης, εµπλουτίζεται µε αµινοξέα τα οποία προέρχονται από ενζυµική υδρόλυση φυτικών πρωτεϊνών. ∆ιεγείρει την ανάπτυξη του φυτού, καθυστερώντας τη γήρανση, παρατείνοντας µε αυτό τον τρόπο την παραγωγική ζωή του φυτού. ∆ηµιουργεί επίσης µηχανισµούς αυτοάµυνας του φυτού έναντι µυκήτων και βακτηρίων (βιοτικό στρες). Τέλος, η προληπτική του δράση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μυκήτων.

Biosolids σαλόνι 2

 

Μαριλένα Στάικου
Γεωπόνος, MBA
Τμήμα Marketing