Η Σχέση μεταξύ Κλιματικής Αλλαγής, Αειφορίας και Υγείας του Εδάφους

6

From Waste to Soil: Η Σχέση μεταξύ Κλιματικής Αλλαγής, Αειφορίας και Υγείας του Εδάφους

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, επηρεάζοντας την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. Κάποιες απ΄ τις πτυχές που συνδέονται στενά με την κλιματική αλλαγή είναι η υγεία του εδάφους και η αειφορία. Το έδαφος αποτελεί ένα ζωτικό πόρο που υποστηρίζει την παραγωγή τροφίμων, τη βιοποικιλότητα και την υγεία του οικοσυστήματος.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας Daniel που έπληξε πρόσφατα τη Θεσσαλία, μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εδάφους. Η ξηρασία και η ερημοποίηση μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια εδάφους και εξάντληση των θρεπτικών ουσιών, μειώνοντας έτσι τη γονιμότητα του εδάφους και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η συνεργασία μεταξύ αειφορικών πρακτικών στις πόλεις και αειφορικών πρακτικών στη γεωργία κρίνεται πλέον ως αναγκαία.

Τόσο το αστικό περιβάλλον όσο και το περιβάλλον της υπαίθρου αποτελούν ουσιαστικά οικοσυστήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης ισορροπίας , οπότε οι πρακτικές διαχείρισης του εδάφους αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα απ ότι παλαιότερα.

Η εφαρμογή τεχνικών όπως η εναλλαγή καλλιεργειών, η χρήση οργανικών λιπασμάτων και η υιοθέτηση μεθόδων που διατηρούν την υγεία του εδάφους όπως είναι ο εμπλουτισμός με κομπόστ, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιμότητας και εν γένει της βιωσιμότητας του εδάφους και την συνέχιση της υψηλής παραγωγής των καλλιεργειών.

Στη Μακεδονία, υπάρχει μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται τόσο στον αστικό ιστό όσο και στον γεωργικό χώρο παραγωγής. Αναφερόμαστε στην Biosolids με εγκαταστάσεις στο Μαυροβούνι Πέλλας και το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης που επεξεργάζεται οργανικά απόβλητα των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Τμήματος Urban μετατρέποντάς τα σε κομπόστ και διαθέτει στους αγρότες με τη μορφή προιόντων ενεργής οργανικής ουσίας.

Συνοψίζοντας, η σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής, αειφορίας και υγείας του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η υιοθέτηση πρακτικών που προάγουν την αειφορία και διατηρούν την υγεία του εδάφους είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Παναγιώτης Παλιούρας

Γεωπόνος, M.Sc/ Διευθυντής Πωλήσεων της BIOSOLIDS AE

6
Αρχείο pdf (Εφημερίδα Μακεδονία 31.03.2024)