Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμος Καπιταλισμός

Screenshot 8 10 2024 141935

Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας (Corporate Social Responsibility, CSR) αποτελεί βασικό πυλώνα του βιώσιμου καπιταλισμού, όπου οι επιχειρήσεις δεν επικεντρώνονται μόνο στα οικονομικά κέρδη, αλλά λαμβάνουν υπόψη τους και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Ο βιώσιμος καπιταλισμός προωθεί την ιδέα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία, υιοθετώντας πρακτικές που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους και ενισχύουν την ευημερία των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούνται.

 

Αυτές οι έννοιες ήρθαν στο προσκήνιο τo 1994 με την ονομασία “Triple Bottom Line” (TBL) που ουσιαστικά είναι ένα πλαίσιο που αναπτύχθηκε από τον John Elkington, έναν από τους πρωτοπόρους του κινήματος της βιωσιμότητας. Το TBL ενσωματώνει τρεις βασικούς πυλώνες: τους ανθρώπους (People), τον πλανήτη (Planet) και την ευημερία (Prosperity), προσδιορίζοντας την επιτυχία μιας επιχείρησης όχι μόνο με βάση τα οικονομικά κέρδη, αλλά και με το πόσο καλά εξυπηρετεί τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές της ευθύνες. Η προσέγγιση αυτή έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη των επιχειρηματικών πρακτικών προς πιο βιώσιμες κατευθύνσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Elkington ανακάλεσε την έννοια αυτή το 2018, για να τονίσει ότι χρειάζεται αναθεώρηση και προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις. Η αναθεώρηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, όπου οι επιχειρήσεις θα συνεργάζονται με τις κοινότητες, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες για τη δημιουργία πραγματικής αξίας, όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής και περιβαλλοντικής.

Η εφαρμογή καλών πρακτικών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις πόλεις αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την υλοποίηση των αρχών του TBL. Οι πόλεις που προωθούν την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων μέσω προγραμμάτων κομποστοποίησης συμβάλλουν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και ενισχύουν την υγειονομική κατάσταση των αστικών περιοχών. Επιπλέον, οι βιολογικοί καθαρισμοί και η προώθηση της βιωσιμότητας μέσα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών αποτελούν βασικά στοιχεία για τη δημιουργία πιο πράσινων και βιώσιμων πόλεων.

Η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί τη συνεργασία και την ανάληψη ευθύνης τόσο από τις νεότερες όσο και από τις παλαιότερες γενιές. Θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη για συνέργεια μεταξύ των γενεών, με τις νεότερες γενιές να οδηγούν τις αλλαγές και τις παλαιότερες να παρέχουν την εμπειρία και τη γνώση. Αυτή η διαγενεακή συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την υλοποίηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει μία επιχείρηση που όχι μόνο έχει ενσαρκώσει στην καθημερινότητά της τους τρεις βασικούς πυλώνες αλλά έχει προχωρήσει στην κυκλική οικονομία και στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της ESG (Environment, Society, Governance) Sustainability (Αειφορίας). Με μια μεγάλη επένδυση σε ένα εργοστάσιο κομποστοποίησης στο Μαυροβούνι Πέλλας, εδώ και 11 χρόνια συνεργάζεται στενά με Δήμους, την Περιφέρεια αλλά και ιδιωτικούς φορείς όπως η Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης παραλαμβάνοντας τα οργανικά υπολείμματα (λάσπη από βιολογικούς σταθμούς, ληγμένα τρόφιμα, υπολείμματα από κλαδέματα κλπ) μετατρέποντας στα σε κομπόστ υψηλής προστιθέμενης αξίας με άμεση χρήση στη γεωργία ενισχύοντας την υγεία του εδάφους.

Η κυκλική οικονομία που ενστερνίζεται η Biosolids AE, όχι μόνο συμβάλλει στον βιώσιμο καπιταλισμό, αλλά αποτελεί βασικό στοιχείο του, καθώς ενσωματώνει τις αρχές της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της μείωσης αποβλήτων στις επιχειρηματικές πρακτικές. Μέσω της κυκλικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις μετατρέπονται σε υπεύθυνους κοινωνικούς πολίτες (corporate citizens), οι οποίοι δεν επικεντρώνονται απλώς στην οικονομική κερδοφορία, αλλά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Έτσι, ενισχύουν τη βιωσιμότητα και συμβάλλουν στην ευημερία των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

 

Αρχείο pdf (Εφημερίδα Μακεδονία 07.09.2024)