Εσύ κάνεις nudge;
Στη στήλη αυτή συνεχώς αναφερόμαστε στην αειφορία, στην κυκλική οικονομία, στην κομποστοποίηση και στο αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. Οι περισσότερες όμως δράσεις και λύσεις αναφέρονται στις επιχειρήσεις.
Τι γίνεται όμως στην καθημερινότητα; Πως μπορεί ο πολίτης, δηλαδή ο καθένας από εμάς να συμβάλει στα καίρια αυτά προβλήματα; Τι πρακτικές θα μπορούσε να εφαρμόσει ώστε να δείξει το δρόμο και στους υπόλοιπους;
Για το σκοπό αυτό γράφτηκε ένα βιβλίο με τίτλο “The Little Book of Green Nudges” το οποίο επικεντρώνεται σε μικρές καθημερινές πρακτικές που προωθούν τη βιωσιμότητα. Τα “nudges” είναι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη χωρίς να απαιτούν μεγάλες θυσίες από τους ανθρώπους.
Αυτές οι πρακτικές μπορούν να περιλαμβάνουν
- την επιλογή ανακυκλώσιμων υλικών
- τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
- την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού
- την προτίμηση στις δημόσιες συγκοινωνίες
- τη χρήση ποδηλάτου
- τη χρήση μεταλλικών δοχείων νερού αντί για αγορά νερού σε πλαστικά μπουκάλια
- αποσύνδεση ηλεκτρικών συσκευών το βράδυ που καταναλώνουν ηλεκτρικό
και μια σειρά άλλων καθημερινών πρακτικών.
Ας πούμε λίγα περισσότερα για τη φιλοσοφία αυτή. Η φιλοσοφία των “nudges” προέρχεται από τη συμπεριφορική οικονομία και επικεντρώνεται στη χρήση μικρών, στρατηγικών κινήτρων για να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς το καλύτερο. Αντί να επιβάλλονται αλλαγές μέσω αυστηρών κανονισμών ή προσπαθειών πειθούς, τα “nudges” λειτουργούν έμμεσα, κάνοντας τις βιώσιμες επιλογές πιο εύκολες και ελκυστικές.
Η βασική ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι συχνά ακολουθούν την πιο εύκολη ή την πιο προφανή διαδρομή, οπότε αν αυτή η διαδρομή είναι φιλική προς το περιβάλλον, θα την επιλέξουν.
Για παράδειγμα, μια πρακτική “nudge” είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε πιο εμφανή και προσβάσιμα σημεία από τους κάδους απορριμμάτων. Έτσι, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανακυκλώνουν αντί να πετούν τα απορρίμματά τους.
Άλλη πρακτική είναι η τοποθέτηση υπενθυμίσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας δίπλα σε διακόπτες φώτων ή θερμοστάτες.
Αυτές οι πρακτικές βασίζονται στην κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας και των καθημερινών συνηθειών. Οι μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά χωρίς να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια ή κόστος.
Για παράδειγμα, η μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων, όπως μπουκάλια νερού και σακούλες αγορών, μέσω εκπτώσεων ή προσφορών.
Επιπλέον, τα “nudges” μπορούν να έχουν συλλογική επίδραση. Όταν οι βιώσιμες πρακτικές γίνονται κοινωνικά αποδεκτές και διαδεδομένες, δημιουργείται μια κουλτούρα βιωσιμότητας που ενισχύει την ατομική και συλλογική ευθύνη προς το περιβάλλον. Μέσω αυτών των μικρών, καθημερινών πρακτικών, οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της προστασίας του πλανήτη μας.
Με μικρές και συνειδητές επιλογές, όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη, κάνοντας τις πράσινες πρακτικές μέρος της καθημερινότητάς μας.
Εσύ πόσα nudges έχεις ενσωματώσει στην καθημερινότητά σου;
Αρχείο pdf (Εφημερίδα Μακεδονία 07.07.2024)