Η λέξη “αναγέννηση” (regeneration) στη γεωργία και γενικότερα, αναφέρεται στην πρακτική και διαδικασία της ανανέωσης και επαναφοράς της γης και των οικοσυστημάτων της σε μια υγιή και βιώσιμη κατάσταση. Η αναγεννητική γεωργία (regenerative agriculture) είναι μια προσέγγιση που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, την αύξηση της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της ικανότητας του εδάφους να συγκρατεί νερό και την αύξηση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων στις αλλαγές του κλίματος (κλιματική αλλαγή).
Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά και πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας περιλαμβάνουν:
την αγρανάπαυση, που ουσιαστικά αναφέρεται στην μη καλλιέργεια για κάποιες περιόδους ώστε να δοθεί χρόνος στο έδαφος να ανακάμψει.
Τη μειωμένη ή καθόλου άροση (φρεζάρισμα) των καλλιεργούμενων εδαφών με σκοπό τη διατήρηση τόσο της δομής του εδάφους όσο και της μικροβιακής ζωής που υπάρχει μέσα σ’ αυτό.
Την εδαφοκάλυψη με κάποια φυτά για να αποφευχθεί να είναι γυμνό το έδαφος ώστε να μην υπάρχει διάβρωση ενώ ταυτόχρονα να βελτιώνεται η δομή του.
Την αποφυγή της μονοκαλλιέργειας, δηλαδή καλλιεργώντας πάνω από μία καλλιέργεια την κάθε περίοδο ώστε να αυξάνεται η βιοποικιλότητα και ταυτόχρονα να μπορούν να ελέγχονται αποτελεσματικότερα τα ζιζάνια.
Την κομποστοποίηση και χρήση οργανικών υλικών (ενεργή οργανική ουσία, οργανικά λιπάσματα) για την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Κρατώντας στο μυαλό μας ιδιαίτερα την τελευταία πρακτική, θέλουμε να θέσουμε ένα καίριο ερώτημα. Μπορεί να συμβάλλει ένας άνθρωπος της πόλης στην αναγέννηση της γεωργίας;
Η απάντηση είναι, ΝΑΙ. Οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις μπορούν να συμβάλουν στην αναγεννητική γεωργία με διάφορους τρόπους, ακόμα και αν δεν ζουν σε αγροτικές περιοχές. Ορισμένοι από τους τρόπους είναι:
Με την αγορά προϊόντων από αγορές παραγωγών αλλά και τοπικές φάρμες που εφαρμόζουν τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας.
Με το να ενημερώνονται και να μοιράζονται πληροφορίες για την αναγεννητική γεωργία με φίλους, μέλη οικογένειας τους, μέσω κοινωνικών δικτύων ή άλλων πλατφορμών.
με συμμετοχή σε προγράμματα αστικής καλλιέργειας και κοινοτικούς κήπους που εφαρμόζουν αναγεννητικές πρακτικές όπως για παράδειγμα ο αστικός αμπελώνας της Θεσσαλονίκης στο ύψος του Καυταντζογλείου σταδίου.
Με συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες σε φάρμες που εφαρμόζουν αναγεννητικές πρακτικές. Πολλές φάρμες δέχονται εθελοντές για εργασίες που προάγουν την υγεία του εδάφους και τη βιοποικιλότητα και τέλος με τη συμμετοχή σε προγράμματα κομποστοποίησης για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων. Τα κομποστοποιημένα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους.
Στη Μακεδονία υπάρχουν καλά νέα πάνω στο τελευταίο θέμα. Κι αναφερόμαστε στο πρώτο εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) από την ανακύκλωση των καφέ κάδων των δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του δήμου Βέροιας στις εγκαταστάσεις της Biosolids στο Μαυροβούνι Πέλλας.
Είμαστε τυχεροί που στη Μακεδονία υπάρχει η επιχείρηση BIOSOLIDS η οποία έχει επενδύσει σε τεχνολογίες τέτοιες που επιτρέπουν την ανακύκλωση, παράγοντας κομπόστ με ΕΝΕΡΓΗ οργανική ουσία που είναι άμεσα διαθέσιμη στην υγεία των εδαφών που εφαρμόζεται θέτοντας σε γερές βάσεις το θέμα της Αναγεννητικής Γεωργίας!
Αρχείο pdf (Εφημερίδα Μακεδονία 16.06.2024)