Πράσινη Οικονομία και Πράσινες Επιχειρήσεις
Ο κλάδος της Αμπελουργίας και της Οινοποιίας έχει σημειώσει αλματώδη βήματα τα τριάντα τελευταία χρόνια στη χώρας μας κατακτώντας πολλές αγορές του εξωτερικού που γνωρίζουν από καλό κρασί και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ετησίως.
Οι ποικιλίες μας, με μπροστάρηδες το Ξινόμαυρο απ τη Νάουσα και το Αμύνταιο, το Αγιωργίτικο απ τη Νεμέα, το Ασύρτικο απ τη Σαντορίνη και το Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία ως πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα/οίνου έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας, καθιστώντας την ως ένα γευστικό προορισμό υψηλής αξίας.
Τι γίνεται όμως με την κλιματική αλλαγή; Πως επηρεάζει τα πρέμνα και τους οίνους που παράγονται σε όλη την επικράτεια;
Δεν είναι κρυφό ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμπελουργία της Ελλάδας και μάλιστα, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία και οι αλλαγές στο προφίλ των βροχοπτώσεων επηρεάζουν την υγεία των κλημάτων αλλά και την ωρίμανση των σταφυλιών και φυσικά τη γευστική ισορροπία. Οι θερμότερες θερμοκρασίες προκαλούν ήδη πρόωρη ωρίμανση, μειώνοντας την οξύτητα και αλλάζοντας τα αρωματικά προφίλ του κρασιού, ενώ η αυξημένη ξηρασία ή αντίθετα οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει να περιορίσζυν τη διαθεσιμότητα νερού και έχουν αυξήσει τη διάβρωση των εδαφών και την εμφάνιση ασθενειών.
Πολύ λόγος γίνεται την τελευταία 10ετία στα επιχειρηματικά, πολιτικά και κοινωνικά forums για την «Πράσινη Οικονομία» η οποία στηρίζεται στις «Πράσινες Επιχειρήσεις»
Ας δούμε όμως τι κρύβουν πίσω τους οι δύο αυτοί όροι.
Από την μία πλευρά, η «πράσινη οικονομία» αναφέρεται σε ένα οικονομικό σύστημα και μοντέλο ανάπτυξης που στοχεύει στην αειφορία, με εστίαση στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων και στην οικολογική ευαισθητοποίηση. Το μοντέλο αυτό επιδιώκει να προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ευημερίας, χωρίς να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον ή να αυξάνει την οικολογική αποτύπωση. Βασικά στοιχεία της πράσινης οικονομίας περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα, την αποδοτική χρήση πόρων, την ανακύκλωση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, οι “πράσινες επιχειρήσεις” είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με τρόπο που υποστηρίζει ή βελτιώνει το περιβάλλον, περιορίζοντας τον αντίκτυπό τους σε αυτό ή συμβάλλοντας ενεργά στην περιβαλλοντική αειφορία. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις στοχεύουν να συνδυάσουν την επιχειρηματική επιτυχία με την περιβαλλοντική προστασία και είναι μέρος της ευρύτερης οικονομικής κατηγορίας που αναφέρεται συχνά ως “πράσινη οικονομία”.
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποια η πραγματική σχέση της Πράσινης Οικονομίας με τις Πράσινες Επιχειρήσεις;
Οι πράσινες επιχειρήσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι:
είναι τα οικονομικά στοιχεία που ενσαρκώνουν τις αρχές της πράσινης οικονομίας στην πράξη. Αυτές οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με βάση μοντέλα που σέβονται το περιβάλλον, προωθούν τη βιωσιμότητα και επιδιώκουν τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
είναι κρίσιμες για την επίτευξη του στόχου της πράσινης οικονομίας, καθώς συνδυάζουν την οικονομική αποδοτικότητα με την περιβαλλοντική διατηρησιμότητα. Προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και διασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη δεν γίνεται εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.
είναι συχνά στην πρωτοπορία της καινοτομίας, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις που μειώνουν την εξάρτηση από μη ανανεώσιμους πόρους και προωθούν την αειφορία.
συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η ανακύκλωση, η ανανεώσιμη ενέργεια, η βιώσιμη γεωργία και η πράσινη αρχιτεκτονική.
Στο επιχειρείν όμως εστιαζόμαστε στην κερδοφορία. Υπάρχουν επιχειρηματικά οφέλη στις Πράσινες Επιχειρήσεις; Εμείς πιστεύουμε πως ναι μιας και;
- με την αυξανόμενη ζήτηση για πράσινα προϊόντα, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να πετύχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
- η δέσμευση για περιβαλλοντικά θέματα βελτιώνει τη φήμη και ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.
- η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας μακροπρόθεσμα (π.χ., ενεργειακή αποδοτικότητα) και να μειώσει τους περιβαλλοντικούς και κανονιστικούς κινδύνους.
- επιχειρήσεις με δέσμευση σε πράσινες αξίες προσελκύουν εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν για εταιρείες με ηθικές αρχές και βιώσιμες πολιτικές.
Υπάρχουν όμως πράσινες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη;
Στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “πράσινες” λόγω της εστίασής τους σε βιώσιμες πρακτικές και περιβαλλοντικά φιλικές δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τομείς όπως η ανακύκλωση, η βιώσιμη γεωργία, η παραγωγή και πώληση οικολογικών προϊόντων, η πράσινη αρχιτεκτονική και κατασκευές, η αειφόρος τουριστική βιομηχανία και άλλες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα πράσινης επιχείρησης είναι και η BIOSOLIDS SA, μια επιχείρηση που προωθεί την ανακύκλωση και τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων που τα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη παραγωγής κομποστ ενεργής οργανικής ουσίας που βελτιώνει τη σύσταση και θρεπτική κατάσταση του εδάφους και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες συμβίωσης του ριζικού συστήματος των φυτών με τη μικροβιακή χλωρίδα του εδάφους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη Βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία.
του Ευάγγελου Παπαϊωάννου
Υπεύθυνου URBAN Department BIOSOLIDS Α.Ε.